Jos Simons, hoboïst

Solist

Jos Simons studeerde aan het Antwerpse conservatorium bij Jan de Maeyer en behaalde er het Hoger Diploma Hobo.

 • Hij trad vele malen op als hobo- en althobosolist. Zijn repertoire als hobo-solist omvat de bekendste concerti die voor dit instrument geschreven zijn.
  Een speciale vermelding waard is zijn uitvoering van het hoboconcerto van W.A. Mozart in zijn eigen bewerking voor hobo en harmonie-orkest, samen met de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen o.l.v. Norbert Nozy.
 • Als althobo-solist voerde hij o.a. het Concertino van Donizetti, The Queen of Sheba van Hardy Mertens en Quiet City (voor trompet en althobo-solo) van Aaron Copland uit.
  Op Oboe d’amore was hij solist in het oboe d’amoreconcerto van J.S. Bach tijdens concerten in Antwerpen (DeSingel) en Maastricht.Luister naar “Requiem van Twijfel en Troost” – Intermezzo – Jos Simons, hobo, Valentijn Elsen, piano [mp3-bestand]

Kamermuziek

Het musiceren in ensemble heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de loopbaan van Jos Simons als hoboïst.
Hij is lid van het houtblazerstrio ‘DONAX’

 • Dit ensemble heeft zich toegelegd op een zo divers mogelijk repertoire voor hobo, klarinet en fagot.
 • Zij verzorgden vele concerten en maakten opnames.
 • Sinds enkele jaren functioneert het trio meer en meer als ‘petit orchestre’: een ondersteunend ensemble voor koren, waarvoor de arrangementen door Jos Simons geschreven worden.

Naast het houtblazerstrio heeft hij een uitgebreid repertoire uitgevoerd met houtblazerskwintet en grotere blazersensembles (o.a. de “Gran Partita” van W.A. Mozart)

Luister naar “Les Fifres” – J.F. Dandrieu – liveopname door het houtblazerstrio [mp3-bestand]

Luister naar “Gran Partita” – Adagio – W.A. Mozart door de solisten van de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen [mp3-bestand]

Orkest

Vanaf het moment dat Jos Simons koos voor een carrière in de muziek, was het musiceren in een professioneel orkest een van zijn doelen.

 • Sinds 1985 is hij als hoboïst verbonden aan de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen, waar hij sinds 1991 solo-hoboïst is.
 • In 2007 werd hij lessenaaraanvoerder van de houtblazers. Hij werkte mee aan alle cd’s van dit orkest.
 • Daarnaast verleende Jos Simons zijn medewerking aan concerten en opnames van het VRT Filharmonisch Orkest, het Nationaal Orkest, de beide Thorner harmonieorkesten en vele anderen.

Luister naar “Pallavi” uit “Voice of Mind” van Hardy Mertens met de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen o.l.v. de componist [mp3-bestand]

Luister naar “Swan Lake” – scène – P. I. Tsjaikowski door de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen o.l.v. Fr. De Ridder [mp3-bestand]

Jos Simons bespeelt een hobo Rigoutat (model J) en een althobo Rigoutat.