Jos Simons, dirigent

Het dirigeren van blaasorkesten is al lange tijd een echte passie voor Jos Simons.
Hij behaalde zijn directiediploma aan het Maastrichtse conservatorium in de klas van Pierre Kuypers.

Met zijn orkesten probeert hij steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan en zo de musici te motiveren en hen op een hoger niveau te laten muziek maken. Jos Simons heeft een uitgebreid repertoire opgebouwd waarin naast originele composities veel plaats is ingevuld voor symfonische bewerkingen.
Hij nam deel aan vele nationale en internationale wedstrijden.

Enkele hoogtepunten zijn:

  • met harmonie St. Cecilia van Rotem (B.), de overwinning van de Internationale wedstrijd te Praag in 2001 waardoor zij in 2002 het festival met een avondvullend programma mochten afsluiten.
  • WMC-deelnames in 2005 (vicewereldkampioen), 2009 (1e prijs met lof in de eerste divisie), 2013 (vierde laureaat van de eerste divisie), 2017 (1e prijs met lof in de eerste divisie), winnaar van de Flicorno d’Oro, Riva del Garda (I), waar Jos Simons als beste dirigent van het festival werd uitgeroepen.
  • Met Koninklijke Harmonie St. Cecilia Echt (Nl.) werd hij winnaar van het Nederlands Nationaal Kampioenschap in 2009.
  • In datzelfde jaar werd hij met de Cercle Musical Kelmis (B) winnaar van de “Einstufung” te Sankt Vith (B) in superieure afdeling (Höchststufe).
  • In 2013 werd hij winnaar van de Eerste Divisie Harmonie met 92.25% tijdens het concerttornooi van de LBM in de Oranjerie te Roermond met de Koninklijke Harmonie St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven (Nl.)
  • In 2017 werd hij met harmonie St. Cecilia Rotem winnaar van het VLOH (Vlamo Open Harmoniekampioenschap), waardoor zij aangewezen werden als Belgische vertegenwoordiging voor het ECWO (European Championship for Wind Orchestras), dat op 26 mei 2018 plaatsvond in Bozar, Brussel. Met 95.50%, behaalden zij er de derde plaats. Opnames van het VLOH en het ECWO zijn integraal te beluisteren op Youtube.

Naast deze wedstrijddeelnames organiseert hij projecten waar de orkesten zich van een andere, verrassende kant kunnen laten horen. Dit resulteert vaak in avondvullende programma’s met een combinatie van woord, beeld, dans, zang en een niet-alledaagse programmering voor harmonie-orkest. Hoogtepunten waren o.a. het “Requiem van Twijfel en Troost” van Nadia Loenders en “The Armed Man – A Mass for Peace” van Karl Jenkins. Daarnaast werkte hij samen met talloze vocale en instrumentale solisten.

Luister naar “Internal Combustion” (D. Gillingham) door Kon. Harmonie St. Cecilia Rotem o.l.v. Jos Simons (WMC Kerkrade 2005)

Luister naar “Piece of Mind” – part 4: ‘Being’ – Dana Wilson – Kon. Harmonie St. Cecilia Rotem o.l.v. Jos Simons (WMC Kerkrade 2009)

Kijk en luister’ naar “Equus” (Eric Whitacre) door Kon. Harmonie St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven (Nl.) o.l.v. Jos Simons (Bondsconcours Roermond, Nl., 2013)